4 Tips voor lenzendragers die binnenkort op vakantie gaan

Je draagt natuurlijk niet voor niks lenzen. Je houdt niet van het gewicht van de bril die op je neus rust. Of hij glijdt de hele tijd omlaag zodra de temperaturen in ons land omhoog gaan. Op vakantie gaan met lenzen, heeft soms nog extra uitdagingen. Vandaar de volgende tips.

Tip 1: check het weer op je bestemming

Je vakantiebestemming kies je uit vanwege de cultuur, de bezienswaardigheden en het klimaat. Dit klimaat is zonnig, maar dat zegt nog niet alles. Afhankelijk van hoe ver je gaat reizen, kan het heel erg droog of juist heel erg vochtig zijn. Dat heeft effect op het dragen van je lenzen. Zodra je weet dat je naar een drogere omgeving afreist, is het slim om oogdruppels aan je bagage toe te voegen. Zo kun je tenminste je lenzen blijven dragen én ook nog wat van je vakantiebestemming zien.

Tip 2: check de algemene hygiëne

In eigen land weet je hoe het met de hygiëne gesteld is. Je weet dat het water dat uit de kraan komt gedronken kan worden. Dus dan is het ook prima om hier je handen met zeep mee te wassen, voordat je je lenzen ’s ochtends in of ’s avonds weer uit doet. Maar er zijn ook landen waar je het water uit de kraan beter niet kunt drinken. Of de accommodatie waar je terecht bent gekomen is niet zo schoon als je had gehoopt. Zorg daarom zelf voor goede hygiëne en heb altijd een fles water, zeep en een schone handdoek bij je. Dan kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan en ben je als lenzendrager perfect voorbereid.

Tip 3: andere activiteiten op de planning? neem extra lenzen mee

Je zou de eerste niet zijn die in het waterpark, aan het strand of tijdens een safari een lens kwijt raakt. Hoe voorzichtig je ook bent, een lens verliezen is zo gebeurd. Reservelenzen bij je hebben is dan de oplossing. Maar ga je dan dezelfde lenzen kopen die je normaal ook draagt? Dat hoeft niet per se. Er bestaan namelijk speciale daglenzen die ideaal zijn voor dit soort situaties. Festivals, familieweekenden, vrijgezellenfeestjes en vakanties in het buitenland; daglenzen bieden dezelfde sterkte en flexibiliteit, maar zijn een stuk goedkoper vanwege de kortere gebruiksduur.

Tip 4: bril niet vergeten!

Je draagt je lenzen dag in, dag uit met plezier, maar dat betekent niet dat je geen bril meeneemt wanneer je op vakantie gaat. De reis zelf – met het vliegtuig, de nachttrein, eigen auto of met de boot – is namelijk vaak prettiger met een bril op. Dat heeft enerzijds met tip 2 te maken, omdat de lucht in de cabine van een vliegtuig bijvoorbeeld veel droger is. Maar ook met andere omstandigheden, zoals wind en opspattend water als de boot geen rustige overtocht heeft. Of het ontbreken van het comfort van een fijne, schone badkamer die er in een nachttrein of bij parkeerplaatsen langs de snelweg niet altijd is.

Kortom

Waar je ook naartoe gaat tijdens je vakantie: laat je niet verrassen door een onverwachte gebeurtenis en vul je bagage aan met praktische producten voor de lenzendrager. Let overigens wel op dat het flesje lenzenvloeistof dat je in je handbagage mee wilt nemen, maximaal 100 milliliter mag bevatten. Grotere verpakkingen mogen wel in de ruimbagage die je bij de balie incheckt.