Kan je je huis verkopen boven de WOZ waarde?
De huizenmarkt van 2021 staat in een stroomversnelling, nou ja, de prijzen dan. Het is ongelooflijk hoe de huizenprijzen in korte tijd stijgen. Als je je huis wilt verkopen zit je in de perfecte tijd. Maar als je een woning kopen wilt, zal je de eerste niet zijn die door de bomen het bos niet meer ziet. Er wordt enorm overboden op de toch al zo hoge huizenprijzen. En dat wat je ervoor terug krijgt staat gewoonweg niet meer in balans met dat wat je uitgeeft. Regelmatig hoor je dat mensen boven hun eigen grenzen bieden om ertussen te komen. Ze bieden bedragen die ze het eigenlijk niet waard vinden, waar ze zich eigenlijk niet goed bij voelen. Als starter is er al helemaal geen beginnen aan. Als je namelijk nog een huis te verkopen hebt, heb jij ook nog kans op een hogere verkoopprijs van jouw eigen woning. Als starter heb je niets anders dan een vastgesteld bedrag, dat op basis van je financiële gegevens tot stand gekomen is. Je kunt je voorstellen dat zo'n starter pas echt buikpijn krijgt van deze markt. Want hoe kom je ertussen? Hoe bepaal je wat een reëel bod is? Kan dat bijvoorbeeld aan de hand van de WOZ waarde? Die is van elk huishouden in Nederland te vinden op het internet en zou je zoektocht aangenaam kunnen vergemakkelijken.
Wat is een WOZ waarde?
Eerst eens zien wat de WOZ waarde precies inhoudt. Aan het begin van elk jaar, in februari of maart, krijgt elk huis een nieuwe WOZ waarde toegekend. Die wordt bekendgemaakt aan de betreffende eigenaren door middel van een persoonlijke brief. Deze waarde wordt gebruikt om de hoogte van belastingen, heffingen en voor huurders de huur te bepalen. De WOZ waarde moet elk jaar opnieuw vastgesteld worden omdat de marktsituatie elk jaar verandert door prijsstijgingen en prijsdalingen. Deze Waardering Onroerende Zaken, ofwel WOZ loopt altijd een jaar achter op de actuele markt. De waarde wordt namelijk gebaseerd op de waardepeildatum, de datum van een jaar eerder. Er wordt gerekend met de verkoopcijfers van gemiddeld drie woningen in de buurt en de kenmerken van de woning. Samen vormen deze gegevens een waardebepaling.
WOZ en vraagprijs
Maar wat hebben de WOZ waarde en de verkoopwaarde met elkaar te maken? Een verkoopwaarde wordt bepaalt door de belangrijkste vraag: Hoe kan ik zoveel mogelijk mensen trekken? De vraagprijs heeft dus niet zoveel met de waarde van je huis te maken. De vraagprijs zorgt alleen dat je zoveel als mogelijk kijkers naar je huis lokt, die hopelijk verliefd worden op wat ze zien en dan een bod uitbrengen. Een makelaar kent de markt in je omgeving en kan daar goed in adviseren. Het is namelijk belangrijk dat je je huis binnen afzienbare tijd kwijt bent. Huizen die weken of maanden op bijvoorbeeld Funda staan, kunnen worden gezien als huizen waar iets mis mee is. Terwijl in werkelijkheid de eigenaar misschien wel te hoog heeft ingezet en daardoor geen potentiële kopers trekt. De verkoopprijs heeft dus te maken met de tactiek om je huis te verkopen. De makelaar leert de juiste prijzen in te schatten door te kijken naar de hoeveelheid kijkers, bieders en de daadwerkelijke bedragen die geboden worden, en niet naar de, door de gemeente bepaalde, WOZ waarde. Zoals je ziet hebben de WOZ waarde en de vraagprijs dus niets met elkaar te maken.
Je huis verkopen boven WOZ waarde
Maar kan je je huis dan wel verkopen boven de WOZ waarde? De marktwaarde wordt bepaalt door makelaars en taxateurs. De ligging van je woning is daarbij erg belangrijk. Er wordt wel eens gezegd: Locatie, locatie en locatie. En dat is echt zo! Een mooie wijk, doorgaande weg, grote stad, voorzieningen, bereikbaarheid van het openbaar vervoer, het zijn allemaal beslissende zaken bij het bepalen van de marktwaarde.
Ook wordt er rekening gehouden met de staat van het betreffende huis. Een nieuwe keuken of badkamer en een goed onderhouden huis leveren logischerwijs meer op dan een huis met veel achterstallig onderhoud en dat vanbinnen afgeleefd is. Tenslotte is duurzaamheid een hot item. Zonnepanelen, een nieuwe CV en zo meer, vormen samen het energielabel voor je huis. En uiteraard hangt ook daar een prijskaartje aan.
Stel dat jouw huis een lage WOZ waarde heeft, die dus bepaald is aan de hand van de kenmerken van jouw woning en de gemiddelde verkoopprijs van vergelijkbare woningen, met als uitgangspunt de waardepeildatum van een jaar geleden. Dan zal je wel begrijpen dat de marktwaarde daar eigenlijk altijd bovenuit komt. Bij de aankoop van een huis zal het dus geen zin hebben om de WOZ waarde te bieden, omdat die zoveel lager is. Dat is helemaal niet erg.
Elk jaar opnieuw
Zoals we al noemden wordt de WOZ waarde elk jaar opnieuw bepaalt. Bij de eerstvolgende bepaling zal ook de verkoopprijs van jouw eigen woning meegenomen worden in het gemiddelde. Als die verkoopprijs hoger dan de WOZ waarde was, zal de WOZ waarde dus stijgen. Dat is normaal, de WOZ waarde gaat ook met de marktsituatie mee.
Een tip om erachter te komen wat jouw huis waard is, zonder kosten te maken: Schakel een makelaar in. De makelaar komt even langs om jouw huis te bekijken, zowel van binnen als van buiten. De indicatie die de makelaar maakt is je waardebepaling. Zo kan jij kijken of je het de moeite vindt om te verkopen of dat je lekker blijft zitten op je vertrouwde plekje. Mocht je je woning wel willen verkopen dan kan je met de makelaar bespreken wat een goede vraagprijs voor jouw woning is. Als je een kundige makelaar hebt, zal die dat netjes kunnen onderbouwen.